Ηλεκτρομυογράφημα.

Το ηλεκτρομυογράφημα είναι μια εργαστηριακή εξέταση με την οποία διερευνώνται παθήσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος, του νευρικού συστήματος δηλαδή εκτός του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Τι είναι και ποιες οι ενδείξεις του.

Το ηλεκτρομυογράφημα είναι μια εργαστηριακή εξέταση με την οποία διερευνώνται παθήσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος, του νευρικού συστήματος δλδ εκτός του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Διενεργείται συνήθως σε συνδυασμό με το ηλεκτρονευρογράφημα, το οποίο ονομάζεται και μελέτη αγωγιμότητας των νεύρων. Αποτελούν μέρος νενός γενικότερου νευροφυσιολογικού ελέγχου, ο οποίος περιλαμβάνει (μεταξύ των άλλων):
* δοκιμασία Desmedt ( δοκιμασιά επαναλαμβανόμενων ερεθισμών)
* Blink-Reflex
* δοκιμασίες ελέγχου του αυτόνομου νευρικού συστήματος
* ηλεκτρομυογράφημα μονίρους ίνας
Η διαγνωστική αξία των εξετάσεων αυτών εξαρτάται από τον βαθμό συνεργασίας του εξεταζόμενου, καθώς και από την εμπειρία και την εκπαίδευση του εξεταστή.
Αυτές οι αλλήλοσυμπληρούμενες εξετάσεις, είναι χρήσιμες για τη διάγνωση και παρακολούθηση παθήσεων, όπως:
* μυοπάθειες
* παγιδευτικές νευροπάθειες (πχ σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα)
* πολυνευροπάθειες
* ριζοπάθειες, πλεγματοπάθειες
* νόσος κινητικού νευρώνα
Οι συνηθέστερες όμως παθήσεις για τις οποίες πραγματοποιείται νευροφυσιολογικός έλεγχος είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η ωλένια νευρίτιδα, διαβητική νευροπάθεια, οσφυοϊσχυαλγια και αυχεναλγία με συνοδά συμπτώματα όπως αιμωδίες ή κινητική αδυναμία.

Πώς γίνεται ο νευροφυσιολογικός έλεγχος;

Στο ηλεκτρονευρογράφημα, ο ιατρός χορηγεί μέσω επιφανειακών ηλεκτροδίων, χαμηλής έντασης ηλεκτρικού ρεύματος σε συγκεκριμένα περιφερικά νεύρα. Η επιλογή των νεύρων γίνεται με βάση τα συμπτώματα του εξεταζόμενου. Κατά το ηλεκτρομυογράφημα, ο ιατρός εισάγει μια λεπτή βελόνα μίας χρήσης στο εσωτερικό των μυών. Η βελόνα λειτουργεί ως καταγραφικό ηλεκτρόδιο, λαμβάνονται πληροφορίες για τη ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών κατά την ηρεμία και τη σύσπαση. Και εδώ η επιλογή των μυών που θα εξεταστούν γίνεται με βάση τη συμπτωματολογία του ασθενούς.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος δεν χρειάζεται συνήθως ιδιαίτερη προετοιμασία:
~ φροντίστε να φοράτε άνετα ρούχα
~ την ημέρα της εξέτασης μετά το ντουζ να μη βάζετε λοσιόν, κρέμες ή λάδια σώματος
Ενημερώστε τον εξεταστή αν:
– λαμβάνεται αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή
– φέρετε βηματοδότη ή καρδιομετατροπέα/απινιδωτή.